onsdag 17 januari 2018

Vitt brus

Julklappsboken Tre bröder får vänta lite till. Först blev det läsning av några romaner som avhandlats eller ska avhandlas i mina olika bokcirklar.

Don DeLillo är ett författarnamn jag nog sett, men aldrig lånat, läst eller ens tänkt läsa. Det visade sig att jag visste noll om denne författare och omedvetet placerat honom i helt fel genre. Typ avfärdat honom som sämre sortens thriller-deckarförfattare.
Hur fel hade jag inte.

Numera vet jag att Don DeLillo (född 1936) räknas som en av de stora amerikanska författarna, ofta nobeltippad tillochmed. Han anses vara en central representant för den litterära postmodernismen. Läste hans roman Vitt brus från 1985, en modern klassiker.

Vitt brus är en satir, en samtidsskildring (åttitalet alltså) och en ganska så humoristisk skildring av familjeliv, universitetslärare, forskning, miljöhot, dödsrädsla med mera. Mycket träffsäker på många sätt och speciellt intressant om man tänker att den faktiskt skrevs i mitten av 1980-talet. Ytterst framsynt. Skulle för övrigt bli en utmärkt film. (Månne den redan finns?) Tycker Vitt brus är en läsvärd bok, gillade.

Man lär så länge man lever. Glad att jag kunde täppa till denna bildningslucka.

Omslagsbilden från Modernista




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar