fredag 26 maj 2017

Tre städer

Långhelg på landet och jag märker att tre städer är huvudpersoner i den lektyr jag tagit med mig. Stockholm, Sankt Petersburg och Istanbul.

Det är Fogelström-år i år, det har gått hundra år sedan den svenske författaren Per Anders Fogelström (1917-1998)  föddes. Han är känd särskilt för sin härliga Stockholmsserie, som inleds med Mina drömmars stad (1960). Jag älskade den serien som jag läste första gången som fjortonåring, och har läst åtminstone en gång till sedan dess. I ena bokcirkeln tänkte vi diskutera Mina drömmars stad i höst. Först opponerade jag mig lite mot detta och muttrade oroligt en stund. Jag var rädd att böckerna skulle ha förlorat sin glans för mig. Men nej, märker jag nu när jag läser. Kärleken har bestått, Mina drömmars stad har hållit och är värd att (om)läsas. Henning, jag mindes dig så väl!

S:t Petersburg är av olika anledningar aktuellt för mig. I S:t Petersburgs pärlor av Kristina Rotkirch och Elena Hirn berättas om sevärdheter, museer och människor i metropolen nära oss  av två författare som verkligen känner staden. Läsvärt. Mycket nöjd med mitt inköp.

Nobelpristagaren Orhan Pamuk var det stora namnet på Helsinki Lit i år, för ett par veckor sedan. Det var en verklig upplevelse att lyssna på honom som en superb avslutning på ett par inspirerande dagar. Jag hade hans bok Istanbul med mig, men ställde mig ändå inte i den långa signeringskön. Istanbul är en härlig bok, en kombination av självbiografi och Istanbul-skildring späckad med fina svartvita fotografier. Istanbul är en av mina drömmars städer som jag tyvärr inte besökt på riktigt, men väl via litteraturen.


Omslagsbilder härifrån och härifrån

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar